In het Groene Woud



Alles op een rij (FAQ)

Veelgestelde vragen

  • 1. Wat is bosbaden?

    Bosbaden is het je onderdompelen in de atmosfeer van het bos. Het is ontstaan in Japan, werd daar erg populair en verovert nu ook veel andere landen. Er is al veel onderzoek naar gedaan, en er loopt bijvoorbeeld ook een  grootschalig onderzoek in Duitsland. Bosbaden is een methode om de natuurverbinding te vergroten. Veel hedendaags onderzoek toont aan dat natuurverbinding erg belangrijk is voor menselijk welzijn en gezondheid. Er wordt wel gesproken van het Nature Deficit Disorder ….

    De bosbadtochten duren  2,5 – 3 uur.  Bosbadtochten vinden plaats in een verscheidenheid aan natuurlijke omgevingen; ondanks dat het woord anders doet vermoeden hoeft het niet perse in een bos plaats te vinden. De beginselen van de techniek – vertragen, verstillen, verbinden, verwonderen en voelen – staan doorgaans centraal in de beoefening.

  • 2. Hoe fit moet ik zijn om te bosbaden?

    Bosbaden is heel laagdrempelig en geschikt voor iedereen, het is lichamelijk niet inspannend. Je hebt er geen speciale vaardigheden of kleding voor nodig, alleen een open houding en de wil om bewust contact te maken met de natuurlijke elementen. Ondanks dat je niet veel kilometers loopt en het om ontspanning (en niet zozeer inspanning) gaat, loop en sta je vaak wel een langere tijd. In de bosbaden die op locatie door een bosbadgids begeleid worden, wordt altijd rekening gehouden met de capaciteiten van de deelnemers. Mocht je een vraag hebben hieromtrent, stel ‘m dan gerust.

  • 3. Hoe oud moet je zijn om te bosbaden?

    Bosbaden is voor jong en oud en iedereen kan bosbaden. Om deel te nemen aan de begeleide sessies op locatie moet je echter 12 jaar of ouder zijn. Wil je graag met kinderen, jongeren of gezinnen begeleid bosbaden, neem dan contact op om te kijken wat er geregeld kan worden.

  • 4. Waarom zou ik met een gids gaan bosbaden?

    Bosbaden hoef je niet perse onder begeleiding te doen. Je kan het prima alleen doen als je eenmaal weet wat de kern is van de beoefening en je vervolgens openstaat voor de reis. Wel is er een aantal voordelen aan bosbaden onder begeleiding van een gids. Een voordeel van bosbaden onder  begeleiding van een  gids  is dat er een bepaalde structuur aan het bosbad gegeven wordt, wat eraan bijdraagt dat je een complete en verdiepende ervaring hebt. Het helpt je vertragen en je gedachten bij het heden te houden, iets dat de meeste mensen lastig vinden om alleen te doen. In het geval van de sessies op locatie heeft de gids ook kennis van de paden en locaties die zich goed lenen voor de beoefening. Daarnaast is de gids getraind in het verzorgen van een veilige en niet-veroordelende omgeving voor mensen zodat delen en verbinden daadwerkelijk mogelijk is. Net als de omgeving, de seizoenen en het weer, de mensen met wie we werken, is ook elk bosbad anders. Aangezien de redenen om te bosbaden kunnen verschillen is er geen one-size-fits-all oplossing. Daarom wordt elke ervaring aangepast aan de specifieke omstandigheden, mogelijkheden en behoeften.

  • 5. Hoe ziet een begeleide sessie op locatie eruit?

    In een bosbad op locatie word je begeleid op een ogenschijnlijk eenvoudige reis die een verrassend krachtig effect kan hebben. Tijdens een sessie van rond de drie uur gebruik je je zintuigen om de natuur te ervaren en te voelen. We vertragen en lopen eigenlijk maar weinig. Het is daarom ook geen wandeling zoals je dat misschien anders zou doen. De gids nodigt je uit om deel te nemen aan bepaalde activiteiten, zogeheten ‘uitnodigingen,’ die je helpen uit je hoofd te komen en contact te maken met je lichaam en je gevoel en je zintuiglijke bewustzijn te vergroten. Er is een aantal momenten waarop je de mogelijkheid hebt om je ervaringen te delen met de groep, maar dat is niet verplicht. Aan het eind van de sessie drinken we thee met een kleine versnapering erbij.

  • 6. Hoeveel mensen zitten er in een groep bij deze sessies?

    De groepen zijn meestal tussen de 4 en 10 personen groot. Dit staat altijd vermeld bij de specifieke sessie. Bij minder dan 4 deelnemers wordt het bosbad geannuleerd; je kan je geld terugkrijgen of een andere datum afspreken. In privé sessies kunnen de groepen ook groter of kleiner zijn. Veel is mogelijk. Neem gerust contact op om te bespreken wat jouw behoeften en wensen zijn.

  • 7. Moet ik met andere deelnemers communiceren?

    Soms is er tijdens een bosbad een moment waarop ik de deelnemers uitgenodigd worden om waarnemingen en ervaringen te delen. Het is niet verplicht dit te doen. Je kan ook je stilte of een gebaar delen. Het delen van ervaringen en observaties wordt gedaan in een veilige en niet-veroordelende omgeving zodat verbinden daadwerkelijk mogelijk is. Er is geen gesprek of discussie over wat een ieder deelt. ​In een groepsessie komen we bij de uitleg van de uitnodiging in een cirkel bij elkaar, vervolgens is er doorgaans veel ruimte en tijd om je eigen ritme en ruimte te vinden. Kortom, er is een balans in het groepsgevoel en de ruimte die je hebt voor jouw eigen ervaring en beleving zonder de aanwezigheid van anderen.

  • 8. Wat als het regent?

    Bij regen gaan de sessies gewoon door, zelfs als het giet. Regen kan juist ook mooie omstandigheden creëren voor de sensorische en zintuiglijke ervaring. Belangrijk is natuurlijk dat je je goed kleedt. Datzelfde geldt voor wanneer het koud is.

  • 9. Wanneer gaat een geplande sessie niet door?

    Bij extreme weersomstandigheden (code geel, oranje of rood KNMI), onweer en/of vanaf windkracht 6 al dan niet met windstoten en/of temperaturen >29°C en <7 graden wordt de sessie geannuleerd. Bij ziekte van de gids of andere calamiteiten, wordt de activiteit verplaatst naar een andere datum. Ook wordt een sessie geannuleerd wanneer er minder dan 4 deelnemerss zich hebben aangemeld.

  • 10. Is er iets wat ik zelf mee moet nemen?

    Ja; eigen drinkwater, en evt. iets te eten. Aan het einde van de sessie hebben we een theemoment waarbij ook een lichte snack wordt aangeboden. Als je een allergie hebt is het aan jou om hier rekening mee te houden, en evt. je eigen meegebrachte snack te nuttigen.

    Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je bijvoorbeeld zonnebrand, anti-insecten spray en de geschikte kleding meenemen (denk bijvoorbeeld ook aan een muts en/of handschoenen bij koud weer).

  • 11. Wat als ik te laat ben of eerder weg moet?

    Er wordt  maximaal 10 minuten op het ontmoetingspunt gewacht. Als je van te voren weet dat je te laat zult zijn, neem dan bijtijds contact met  op. Als je van plan bent vroegtijdig te vertrekken, om welke reden dan ook, dan is het fijn om dat van te voren te weten.

  • 12. Wat als ik gedurende de sessie naar het toilet moet?

    Het is mogelijk dat er geen wc in de buurt is; je  zal je je behoefte kunnen doen in de natuur. Er is altijd voldoende gelegenheid om je terug te trekken en die ruimte op te zoeken. Heb je liever een locatie met wc in de buurt, bijvoorbeeld met horeca nabij, neem dan contact op via 06-39828008.

    Ik neem voor vrouwen ook een plastuitje (incl.  desinfectie) mee ; de Liberpee   https://liberpee.com/liberpee-de-herkbruikbare-plasgoot/  Deze is ook handig als je niet goed de plashouding aan kunt nemen (hurken, met gebogen knieën staan).

  • 13. Mag ik mijn telefoon meenemen?

    Ja, je telefoon kan je meenemen. Wel wordt je gevraagd om je telefoon uit of op stil te zetten, tenzij je natuurlijk bereikbaar moet blijven. Wanneer je een foto wilt maken tijdens de sessie kan je dat doen zonder dat andere cursisten daar hinder van ondervinden. Het kan heel fijn zijn om je telefoon echt even te laten voor wat die is tijdens een bosbad en je die korte digitale detox te gunnen. Op die manier kan je je ook makkelijker overgeven aan de omgeving, de verstilling en vertraging.

  • 14. Ben ik via de bosbadgids verzekerd?

    Deelname is voor eigen verantwoordelijkheid en op eigen risico. Je bent verzekerd voor letselschade als het de schuld van de gids is, dat er iets is gebeurd. De gevaren van het bos en van het weer zijn voor eigen verantwoordelijkheid en risico. Ook je spullen, zoals bijvoorbeeld  een jas en een tas, zijn niet verzekerd.

  • 15. Zijn er kosten aan een bosad verbonden?

    Ja, een bosbad kost 40 €, incl btw. Bij een ‘besloten bosbad’ met een eigen  invulling en samenstelling  kan de prijs anders zijn. Hier maken we afspraken over.

  • 16. Kan ik contact opnemen voor vragen over de tocht ?

    Ja, je kunt voor alle vragen over een aangeboden tocht bellen naar 06-39828008

  • 17. Wie is de geceertificeerd bosbadgids ?

    Mijn naam is Brigitte Grünewald. Ik heb de opleiding tot bosbadgids bij de Forest Bathing Circle gdaan in het voorjaar van 2023. Daarnaast ben ik in het dagelijks leven  fysiotherapeut, met een fysiotherapie-buitenpraktijk in de gemeente Aalten, Doetinchem en Oude Ijsselstreek. Een  bosbad  is geen fysiotherapie. Wel zijn sommige onderdelen te gebruiken binnen de fysiotherapiebehandeling.

  • 18. Waar en wanneer wordt er een tocht gehouden?

    Op de site in het menu onder ‘planning’ vind je de planning met een grove indicatie van de locatie. Voorafgaand aan het bosbad krijg je de precieze locatie doorgegeven per mail.

  • 19. Ik ben minder mobiel, zit in een rolstoel, loop met een rollator, gebruik een scootmobiel, of ik heb problemen met plassen. Kan ik mee met een bosbad?

    Ja, je kunt je aanmelden en aangeven dat je je op wilt geven voor een bosbad voor minder mobiele mensen.  Als er voldoende aanmeldingen zijn voor dit bosbad, neem ik contact op en wordt er een bosbad gepland, op de eerste zaterdag van een maand, van  14 tot +-  17 uur. De locatie kan anders zijn dan de andere bosbaden die  in de planning op de site staan, bijvoorbeeld  ivm rolstoeltoegankelijkheid.

    Voorafgaand hebben we een telefoongesprek waarbij je aan kunt geven wat je wel en niet kunt, zodat ik hier rekening mee kan houden.

    Als lopen geen probleem is, maar het gehurkt plassen wel, weet dan dat ik de plastuit altijd meeneem, ook bij de andere bosbaden; zie vraag 12.

  • 20. Waar meld ik me aan?

    Je kan je aanmelden via info@inhetgroenewoud.nl/   Voor meer vragen vooraf, kun je bellen naar 06-39828008. Ik zal niet altijd kunnen opnemen, maar bel je zsm terug.