Naast buitenfysiotherapeut ben ik ook bosbadgids!
Binnen een fysiotherapietraject kan ik je een klein bosbad aanbieden als ontspanningstherapie in een groep. En voor een volwaardig bosbad van 3 uur kun je een ticket kopen:
bosbadenindeachterhoek.nl
Lees de brochure
Wat is dat dan, bosbaden?
Bosbaden, ook bekend als Shinrin Yoku of forest bathing, is een Japanse methode die in de jaren 80 is ontwikkeld. De methode ontstond als antwoord op de vele klachten die de Japanse bevolking kreeg, in een maatschappij met veel snelheid, technologie, drukte, en stress. Het Japanse woord voor deze methode, Shinrin Yoku, kan letterlijk worden vertaald als ‘het onderdompelen in de atmosfeer van het bos’. Dat is in het Nederlands vrij vertaald naar ‘bosbaden’.
Houden van de natuur
Er is een theorie die beschrijft dat we allemaal gemaakt zijn om te houden van de natuur; de Biofilie-hypothese, uitgangspunt van veel wetenschappelijk onderzoek. Al onze lichaamsprocessen zijn daar op afgesteld. Als oermens was je ook afhankelijk van de natuur. Je leefde ermee samen.. De natuur had vijanden, maar ook veel vrienden voor je; het bood je eten, en water, en plekken om je te verstoppen.
(Om hier meer over te lezen, kijk je onder invloed van natuur op herstel.
Als het veilig was verkende je op een rustig tempo je omgeving, je drentelde wat rond, je zocht plekken waar wat groeide wat je kon eten. En aan dergelijk leven zijn onze lichaamsprocessen nog steeds ingesteld. Het lichaam weet bijvoorbeeld direct dat het goed is als het groen is om je heen; daar groeit vast ook wel iets wat je kan eten. En ook als je het geluid van water hoort; je weet dat je met water in de buurt het wel even uit kan houden… Je ontspant.
Tegenwoordig zijn we ver van de natuur verwijderd geraakt. En dat terwijl ons DNA nog is afgesteld op het leven in en met de natuur!
Bosbaden is een unieke ervaring in de natuur, voor meer ontspanningt !
Bij bosbaden kun je helemaal ‘uit je hoofd’ komen, je hoeft nergens aan te denken, nergens aan te voldoen. Alles is OK. We zijn met een groep, maar je krijgt een individuele ervaring, die op bepaalde momenten gedeeld mag worden, maar dat hoeft niet. De gids neemt je mee en de ontdekkingsreis kan beginnen. Een reis in de natuur, maar ook een reis in jezelf. We lopen langzaam, en vaak in stilte. Tenzij de vogels er doorheen zingen. Of de wind, of het water, de regen.
Het voelt alsof je een week vakantie hebt gehad!
We gaan ‘zonder’ doel op pad; je hoeft niet een route te lopen, de stappenteller kan uit, je hoeft geen snelheid te maken. Bij een bosbad hoef je je ook geen zorgen te maken over de route; de gids neemt je mee en kent de weg. Je hebt maar één heel mooi doel; even weg zijn van de stress van de hedendaagse maatschappij. Een heel mooi doel!
Verstillen en vertragen
Het gaat bij bosbaden om verstillen, vertragen, verwonderen en verbinden in en met de natuur. Één zijn met de natuur. Voelen dat je er zelf ook onderdeel van bent. Tegenwoordig zijn we zo ver van de natuur verwijderd geraakt, dat we dat helemaal vergeten. We kunnen het ook niet meer zo makkelijk voelen of ervaren. Je kunt bosbaden om weer dichter bij jezelf te komen en meer dienaatuurlijke ontspanning te ervaren!
Verbinding met de natuur via je zintuigen
Een belangrijke, en toegankelijke manier om dit te bereiken is via je zintuigen. Luister maar eens naar het ‘gesprek’ van de vogels, voel de wind door je haren en op je huid. En kijk wat mooi! Die bloem, en wat een kleurschakeringen in dit landschap. Voel ook maar eens de regendruppels, en ruik welke geuren het bos je aanbiedt.
Bij het bosbaden word je uitgenodigd je zintuigen te gebruiken om de natuur te ervaren. Je zintuigen heb je namelijk gekregen om je te vertellen in welke omstandigheden je je bevindt. Is het veilig hier? Door af te stemmen op je zintuigen, kom je in het moment. Je zintuigen vertellen je van alles over de omstandigheden van NU; niet over gisteren of morgen. Het helpt je de zorgen van morgen los te laten.
Omdat wij ook onderdeel van de natuur zijn, weet je brein direct dat je thuis bent; dit voelt ‘bekend’ en vertrouwd. Laat alles maar even los, Het is tijd om een beetje rond te dolen; de omgeving te verkennen. Zonder direct doel. Zonder prestatiedrang. Gewoon verkennen. Ervaren. Verbinden.
Bosbaden geeft je de mogelijkheid ook bij jezelf thuis te komen. Bosbaden voor meer ontspanning.
Verbinding met de natuur en met jezelf
De methode van het bosbaden laat je weer kennismaken met de natuur, en nodigt uit tot meer natuurverbinding; die verbinding is namelijk wat in het bijzonder bijdraagt aan meer welzijn en gezondheid. In de natuur zijn is 1, maar meer verbinding laat je voelen dat je er ook bij hoort.. Je bent natuur! Je brein voelt direct dat het goed is. Het voelt ‘bekend’ en vertrouwd. Laat alles maar even los. Het is tijd om een beetje rond te dolen; de omgeving te verkennen. Gewoon verkennen. Ervaren. Verbinden. Het voelt als thuiskomen.
Bosbaden geeft je de mogelijkheid bij jezelf thuis te komen, te ontspannen.
Onderzoek naar de voordelen van bosbaden
Je kunt bosbaden inzetten voor meer ontspanning. Dat gebeurt onbewust, en bijna per direct! Ook zijn er andere gezondheidsvoordelen, waar veel onderzoek naar gedaan is. In Europa richt het onderzoeke zich met name op natuurverbinding, en de invloed op de menatle gezondheid. En bosbaden bevordert juist natuurverbinding! Professor Miles Richardson de Universiteit van Derby leidt deze onderzoeken. Bekijk zijn website op Finding Nature. In Duitsland loopt een groot onderzoek, waarbij gekeken wordt of de vele positieve fysieke effecten uit onderzoek in Japan ook hier gevonden worden. Dit onderzoek gaat o.a. over bloeddruk, cortisol, HRV (Heart Rate Variability) en meer.
Naast al deze voordelen is bosbaden ook nog eens natuurinclusief . Als je het aanbod van Collectief Natuurinclusief filtert op ‘bosbaden’ een kiest voor ‘bosbaden in de achterhoek’ lees je mijn visie m.b.t. bosbaden en ntuurinclusiviteit.
Deze bijzondere ervaring ook meemaken?
‘in het Groene Woud bosbaden’ organiseert elke eerste zaterdag van de maand een bosbad in de Achterhoek. Maar er is meer. Lees hier meer over het aanbod, of kijk bij Tickets.