In het Groene Woud



Bosbaden voor ontspanning

Hebben jij en jouw klachten meer ontspanning nodig, en krijg je daarvoor fysiotherapie? Dan kan een klein bosbad een goede keus zijn!!

Lees de brochure over bosbaden.

Fysiotherapie gaat nl over klachten van het bewegen, en de therapie moet lichaamssgericht en bewegingsgericht zijn. Omdat ik ook bosbadgids ben, kan ik je een klein bosbad aanbieden als groepstherapie. Bosbaden gaat nl over vertragen, en is daarmee bewegingsgericht. En je gaat met je aandacht de natuur via de zintuigen waarnemen (luisteren, voelen, kijken etc). Als een kind de natuur opnieuw ontdekken. Wees nieuwsgierig. Verbaas je, verwonder je. Het brengt je in het moment!

Wat is dat dan, bosbaden?

Bosbaden, ook bekend als Shinrin Yoku of forest bathing, is een Japanse methode die in de jaren 80 is ontwikkeld. De methode ontstond als antwoord op de vele klachten die de Japanse bevolking kreeg, in een maatschappij met veel snelheid, technologie, drukte, en stress. Het Japanse woord voor deze methode, Shinrin Yoku, kan letterlijk worden vertaald als ‘het onderdompelen in de atmosfeer van het bos’. Dat is in het Nederlands vrij vertaald naar ‘bosbaden’.

Een volledig bosbad duurt 3 uur. Je kan hier tickets voor kopen op www.bosbadenindeachterhoek.nl. In een fysiotherapie traject kan ik je een klein bosbad van 60-90 minuten aanbieden binnen een fysiotherapie groepsbehandeling. Hierbij zal,  i.t.t. bij een bosbad als recreatieve tocht, ook aandacht zijn voor je klachten, voor adviezen, en krijg je oefeningen.

Houden van de natuur

Er is een theorie die beschrijft dat we allemaal gemaakt zijn om te houden van de natuur; de Biofilie-hypothese, uitgangspunt van veel wetenschappelijk onderzoek. Al onze lichaamsprocessen zijn daar op afgesteld. Als oermens was je ook afhankelijk van de natuur. Je leefde ermee samen.. De natuur had vijanden, maar ook veel vrienden voor je; het bood je eten, en water, en plekken om je te verstoppen.

(Om hier meer over te lezen, kijk je onder invloed van natuur op herstel.

Als het veilig was verkende je  op een rustig tempo je omgeving, je drentelde wat rond, je zocht plekken waar wat groeide wat je kon eten. En aan dergelijk leven zijn onze lichaamsprocessen nog steeds ingesteld. Het lichaam weet bijvoorbeeld direct dat het goed is als het groen is om je heen; daar groeit vast ook wel iets wat je kan eten. En ook als je het geluid van water hoort; je weet dat je met water in de buurt het wel even uit kan houden… Je ontspant.Tegenwoordig zijn we ver van de natuur verwijderd geraakt. En dat terwijl ons DNA nog is afgesteld op het leven in en met de natuur!