In het Groene Woud



Minder mobiel ?

Rollator of rolstoel? Je kunt gerust  mee bosbaden!

bosbaden met rollator, of in een rolstoel gaat heel goed samen! Het kan ook zijn dat je  zonder loophulpmiddel loopt, maar niet zo ver kan lopen, bijvoorbeeld door een pijnklacht. Of je ziet op tegen plassen in het bos, i.v.m. de houding..

Stuur me dan een mail; dan neem ik daarna contact met je op en bespreken we de mogelijkheden. Als fysiotherapeut kan ik eea goed inschatten, en ook aanpassen. Het bosbaden kan door iedereen binnen eigen mogelijkheden worden uitgevoerd. Ik zal daar als gids voor zorgen, en zo nodig zal ik je assisteren of adviseren. De tocht wordt dus niet persoonlijk aangepast, maar de opzet van de tocht is iets anders zoday iedereen kan meedoen, op eigen wijze en  binnen eigen mogelijkheden en belastbaarheid.

Omdat bosbaden heel goed vanaf 1 plek in de natuur kan, hoeft de afstand die je aflegt niet groot te zijn. Als je wel een grotere afstand af kunt  en wilt leggen kan dat ook. Na een tijdje keren we weer terug naar de gezamelijke plek. De afstand die je aflegt vanaf de gezamelijke plek bepaal je voornamelijk zelf;  de grenzen geef ik vooraf aan. De lokatie wordt zo uitgezocht dat je er goed met een rosltoel doorheen gereden kan worden. Op een langzaam tempo. Daar waar jij naar toe wilt. Je wordt uitgenodigd je zintuigen te gebruiken. Daarvoor blijf je vaak even op 1 plek. En jij kiest de plek uit waar je even wilt blijven, en verbinden. Daar luister, kijk en voel je de natuur.

Ga je ook mee bosbaden? Hier lees je er meer over. De manier van het verbinden met de natuur is voor mensen met rollator of in een rolstoel niet anders dan bij mensen die mobiel zijn. Het vertragen, verstillen en verbinden gaat vooral via de zintuigen. En dat kan ook zittend, en ook vanaf 1 plek.

bosbaden met rollator of rolstoelAls je in een rolstoel zit is een begeleider noodzakelijk. De begeleider mag gratis mee; in het voorgesprek bespreken we of de begeleider zelf ook kan gaan ‘baden’, of dat de begeleider zich volledig  ten dienste stelt van deelnemer  in de rolstoel. Veelal zal een combinatie mogelijk zijn. Na de aanmelding zal ik zsm telefonisch contact opnemen.

Hierdoor varieert het  aantal deelnemers wat meer. De groep bestaat uit 6-8 betalende deelnemers.

Plassen

Als je plasproblemen hebt, of je bent niet mobiel genoeg om op je hurken in het bos te plassen, of je zit in een rolstoel, dan kan ‘wild plassen’ in het bos een uitdaging zijn, of lijken; ik heb een plastuitje mee, waarmee je als vrouw kunt ‘plassen als een man’. Dus gewoon staand. Ook kun je met de plastuit prima zittend vanuit een rolstoel of op de rollator  plassen. Er is voldoende gelegenheid dit in alle rust en met de benodige privacy te kunnen doen.

Als je de plastuit voor het eerst gebruikt kan ik je uitleg geven. Je kunt ook zelf een plastuit aanschaffen en er even mee ‘oefenen’ als dat prettiger voelt. Maar dit is niet noodzakelijk; ik neem hem mee (ook desinfectie), en leg het je uit. Ik zorg ervoor dat je privacy hebt en  ervaart. Als je hulp nodig hebt bij het bereiken van een meer beschutte plek, zal ik je erheen brengen. Als je in een rolstoel zit, of zittend op de rollator moet kunnen plassen is het wel zinvol om het thuis eerst wat te oefenen met een eigen plastuit.

De plastuit gaat met alle bosbaden mee; hoort ook bij andere groepen bij de standaard  inventaris 😉. Jd hoeft je dus om deze reden niet aan te melden voor de groep voor minder mobiele mensen. Mag wel, hoeft niet.

Meer informatie over de plastuit die ik meeneem:

https://liberpee.com/liberpee-de-herkbruikbare-plasgoot/